Bezinngsprogramma's met Ton Roumen

 


 

WEEKENDRETRAITE  OMARM JEZELF  

 

Omarm jezelf als je angstig, onveilig of eenzaam bent. Dat is een simpele boodschap. De toepassing ervan vraagt om oefening. Vaak wordt er geaarzeld bij het idee om meer liefde voor jezelf op te brengen. Dat zou egoïstisch zijn. Velen zijn opgegroeid vanuit het besef er vooral voor de ander te zijn en niet met mildheid naar onszelf te mogen kijken. Maar waarom zouden we onszelf niet liefhebben? Zelfliefde is beslist geen egoïsme, maar houdt de goede zorg in voor jezelf en is ook weer een basis om liefde met anderen te delen. Meister Eckhardt zei het ooit al: ‘Als jij jezelf liefhebt, heb je iedereen lief.’

 

Die weg vraagt wel om oefening, om met andere ogen naar jezelf en het leven te kijken. Dan wordt zelfliefde een helend voertuig in je leven.

 

Reflectie, meditatie, beweging, gesprek en verstilling zijn voertuigen die jou deze retraite helpen jezelf te leren omarmen. 

 

De retraite vindt plaats in het prachtige, aan de Maas gelegen klooster st Michael in Steyl, en bestaat uit zes groepsbijeenkomsten van ruim een uur, waar eenvoudige oefeningen behulpzaam zullen zijn om jezelf nog meer te gaan omarmen.

 

Naast een paar korte inleidingen op het thema en de deelthema’s bestaat deze retraite uit: meditaties, reflectie-opdrachten, uitwisseling via korte gesprekjes, verstilling en beweging. In de avonden ronden we de dag af en brengen deze tot rust.

 

Deze retraite biedt volop de kans te genieten van de sfeer van deze plek, de kloostertuinen, de Maas en de heerlijke kloostermaaltijden. Er is ook tijd voor jezelf om te rusten, te wandelen en te lezen en je kunt ook deelnemen aan de gebedsmomenten (in het Duits) van het klooster.

Plaats:                         Centrum St Michaël, Steyl 

Datum:                        Vrijdag 20 maart - zondag 22 maart 2020  

Tijd                                Aankomst 17 uur, vertrek 15 uur

Begeleiding                 Ton Roumen www.bezinnen.com

Aanmelden en info   tonroumen@bezinnen.com  of 06 307 101 36

Inclusief                       Eén of tweepersoonskamer op basis van volpension

Prijzen                          € 275 (kamer met douche/wc)

                                       € 250  (2p kamer met douche/wc)

                                       € 230  (kamer met douche/wc op de gang)

 midweekretraite ZOMERTIJD ADEMTIJD

 

In de zomer staat de natuur volop in bloei en is er leven in overvloed. Wij mensen vormen een onderdeel van de natuur, zijn zelf ook natuur. Ook wij kunnen bloeien en het leven volop in ons laten stromen. We hoeven alleen maar tijd te nemen om rust te vinden en op adem te komen. Dat kan in deze retraite. Je neemt tijd voor jezelf en vertraagt je levenstempo. In die vertraging kan helder worden hoe je leven eruit ziet, wat belangrijk voor je is en wat je anders zou willen. Meditaties vormen de belangrijkste ‘voertuigen’ van deze retraite en deze vormen een belangrijke sleutel om bij jezelf te komen en vanuit het contact met je bron helderheid te scheppen en nieuwe groei mogelijk te maken.

 

Op het programma van deze zomerretraite staan diverse meditaties zoals ademmeditatie, loopmeditatie, stiltemeditatie, yogameditatie, muzikale meditatie en meditatief dansen. Daarmee versterk je ook je verbondenheid met de aarde, de natuur en je intuïtie. Deze retraite is ook een kennismaking met verschillende meditatievormen, maar dat niet alleen. De retraite is zo opgebouwd dat ze geleidelijk uitmondt in de vraag wat er zich in jou wil meedelen.

 

Dagelijks zijn er ’s ochtends en ’s avonds groepsbijeenkomsten (die telkens ongeveer vijf kwartier duren). Naast korte inleidingen op het thema en de deelthema’s bestaat deze retraite uit: meditaties, reflectie-opdrachten, uitwisseling via korte gesprekjes, verstilling en beweging.  Aan het einde van de middag is er nog een meditatie voor wie dat wil, In de avonden ronden we de dag af en brengen deze tot rust. De retraite is verstillend, dat wil zeggen met momenten van stilte (niet de gehele retraite is in stilte).

 

Ook is er gelegenheid (op basis van vrijwilligheid) deel te nemen aan de gebedsmomenten van het klooster (in het Duits): een mooie manier om mee te deinen op het kloosterritme. De middagen zijn voor jezelf, om te rusten, te lezen of te wandelen langs de Maas of in de kloostertuinen.  

 

 

Deze retraite vindt plaats in het prachtige, aan de Maas gelegen, Centrum St Michael in Steyl. Laat je inspireren door deze prachtige retraite op een bijzondere locatie en maak kennis met uiteenlopende meditatievormen. Geniet ook van de kloostertuinen, de Maas en de heerlijke kloostermaaltijden. 

 

 

Plaats:                         Centrum St Michaël, Steyl

Datum:                        Maandag 13 juli – Vrijdag 17 juli 2020

Tijd                              Start maandag 15:30 uur – Einde vrijdag 13:30 uur  

Begeleiding                  Ton Roumen

Informatie                    tonroumen@bezinnen.com www.bezinnen.com • 06 307 101 36

Prijzen                         € 485 (kamer met douche/wc)

                                   € 450  (2p kamer met douche/wc)

                                   € 425  (kamer met douche/wc op de gang)  

WEEKENDRETRAITE  DE REIS NAAR JE HART                   

 

In deze retraite maak je meer ruimte voor de kwaliteiten van je hart zoals genegenheid, vrede en harmonie. Je gaat na of je hartenwens voldoende ruimte krijgt en welke hindernissen er zijn.

Van iemand die gepassioneerd leeft, zijn genegenheid laat stromen en vergevingsgezind is, zeggen we dat hij of zij een groot hart heeft. Deze retraite is bedoeld om de kwaliteiten van het hart verder te ontwikkelen. Je verkent je levensgevoel en je  hartenwens en gaat na of deze voldoende ruimte krijgt. Je onderzoekt ook de hindernissen die er zijn: waar ben je mee in strijd? Wat lukt niet? Als je erachter komt wat er in de weg zit, kun je je daarvan bewust worden en andere keuzes maken.

 

Deze retraite is een mooie gelegenheid meer ruimte te maken voor ons hart en de kwaliteiten die erbij horen zoals genegenheid en harmonie. De retraite vindt plaats in het prachtige, aan de Maas gelegen klooster st Michael in Steyl, en bestaat uit zes groepsbijeenkomsten van ruim een uur. Eenvoudige oefeningen behulpzaam zullen zijn om het hart te voeden en te verzachten.

 

Naast een paar korte inleidingen op het thema en de deelthema’s bestaat deze retraite uit: meditaties, reflectie-opdrachten, uitwisseling via korte gesprekjes, verstilling en beweging. In de avonden ronden we de dag af en brengen deze tot rust.

 

Deze retraite biedt ook volop de kans te genieten van de sfeer van deze plek, de kloostertuinen, de Maas en de heerlijke kloostermaaltijden. Er is ook tijd voor jezelf om te rusten, te wandelen en te lezen en je kunt ook deelnemen aan de gebedsmomenten (in het Duits) van het klooster.

 

Plaats:                             Centrum St Michaël, Steyl 

Datum:                            Vrijdag 11 - zondag 13 september 2020  

Tijd                                   Aankomst 17 uur, vertrek 15 uur

Begeleiding                  Ton Roumen www.bezinnen.com

Aanmelden en info     tonroumen@bezinnen.com  of 06 307 101 36

Inclusief                         Eén of tweepersoonskamer op basis van volpension

Prijzen                            € 275 (kamer met douche/wc)

                                          € 250  (2p kamer met douche/wc)

                                          € 230  (kamer met douche/wc op de gang)MIDWEEKRETRAITE: DE HELENDE KRACHT VAN STILTE       

 

Ogenschijnlijk is stilte nutteloos en verloren tijd. Vaak denken we dat we geen tijd mogen verliezen. Daarom zijn we de hele dag actief. Maar vaak zijn we té actief en is de balans tussen in- en ontspanning zoek. Hoe kan het rustiger worden in je leven? Dat kan door momenten van stilte in te lassen. Stilte is dus bepaald niet nutteloos. Ze is weldadig, helend zelfs.

 

In deze midweekretraite kun je alle druk, prikkels en onrust achter je laten door te verstillen. Want stilte is een krachtige bron, die je vitaliteit schenkt en heelt. In de verstilling kun je loskomen van de dagelijkse stress en helderheid scheppen in datgene wat je verwart, waar je over twijfelt of waarnaar je op zoek bent. Verstilling helpt ook oude patronen los te laten, je geest rustig te laten worden en je hart mild. Je gaat ontdekken wie je werkelijk bent.  

 

Tijdens deze retraite kom je in contact met stilte door veel te zwijgen. Het klooster, de plek waar deze retraite plaatsvindt, helpt daarbij omdat het al eeuwenlang een plaats is waar verstilling tot de vanzelfsprekende leefstijl behoort en alles meewerkt de blik naar binnen te richten.

 

De dagen beginnen met een dagopening, eenvoudige lichaamsoefeningen en een stille ochtendmeditatie. Na het ontbijt in stilte is er een bijeenkomst van ongeveer een uur, met een korte inleiding. Dan is er een  meditatie en een reflectieopdracht. De rest van de dag bestaat uit stille meditaties, tijd voor jezelf, reflectie, dagboekaantekeningen, wandelen, rusten, lezen of gewoon niets doen. Er is ook de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek. In de avond ronden we de dag meditatief af.

 

 

Deze stilteretraite vindt plaats in het prachtige, aan de Maas gelegen klooster Centrum st Michael in Steyl. Geniet ook van de kloostertuinen, de Maas en de heerlijke maaltijden. 

 

Plaats:                         Centrum St Michaël, Steyl 

Datum:                        Maandag 5 oktober – Vrijdag 9 oktober 2020

Tijd                              Start maandag 15:30 uur – Einde vrijdag 13:30 uur  

Begeleiding                  Ton Roumen

Informatie                    tonroumen@bezinnen.comwww.bezinnen.com • 06 307 101 36

Prijzen                         € 485 (kamer met douche/wc)

                                   € 450  (2p kamer met douche/wc)

                                   € 425  (kamer met douche/wc op de gang)

 

Inclusief                       Eén of tweepersoonskamer op basis van volpension