Bezinngsprogramma's met Ton Roumen

  MIDWEEKRETRAITE: ZOMERTIJD, ADEMTIJD                

 

In de zomer staat de natuur volop in bloei en is er leven in overvloed. Wij mensen vormen een onderdeel van de natuur, zijn zelf ook natuur. Ook wij kunnen bloeien en het leven volop in ons laten stromen. We hoeven alleen maar tijd te nemen om rust te vinden en op adem te komen. Dat kan in deze retraite. Je neemt tijd voor jezelf en vertraagt je levenstempo. In die vertraging kan helder worden hoe je leven eruit ziet, wat belangrijk voor je is en wat je anders zou willen. Meditaties vormen de belangrijkste 'voertuigen' van deze retraite en deze vormen een belangrijke sleutel om bij jezelf te komen en nieuwe groei mogelijk te maken.

 

Op het programma van deze zomerretraite staan diverse meditaties zoals ademmeditatie, loopmeditatie, stiltemeditatie, yogameditatie, muzikale meditatie en meditatief dansen. Daarmee versterk je ook je verbondenheid met de aarde, de natuur en je intuïtie. Deze retraite is ook een kennismaking met verschillende meditatievormen, maar dat niet alleen. De retraite is zo opgebouwd dat ze geleidelijk uitmondt in de vraag wat er zich in jou wil meedelen.

 

Dagelijks zijn er 's ochtends en 's avonds groepsbijeenkomsten (die telkens ongeveer vijf kwartier duren). Centraal in iedere bijeenkomst staat een (begeleide) meditatie. Daarnaast zijn er korte inleidingen op het thema, meditatieve beweging en reflectie. De middagen zijn voor jezelf, om te rusten, te lezen of te wandelen langs de Maas of in de kloostertuinen. Aan het einde van de middag is er (voor wie wil) nog een meditatie en in de avonden ronden we de dag af en brengen deze tot rust. De retraite is verstillend, dat wil zeggen met momenten van stilte (niet de gehele retraite is in stilte).

 

Ook is er gelegenheid (op basis van vrijwilligheid) deel te nemen aan de gebedsmomenten van het klooster (in het Duits). Of je daaraan kunt deelnemen, hangt af van de coronamaatregelen. De kerken zijn overdag wel toegankelijk voor gasten.

 

Deze vijfdaagse retraite vindt plaats in het prachtige, aan de Maas gelegen, klooster st Michael in Steyl. Laat je inspireren door deze prachtige retraite op een bijzondere locatie. Maak kennis met uiteenlopende meditatievormen. Geniet ook van de kloostertuinen, de Maas en de heerlijke kloostermaaltijden.

 

Plaats:                           Centrum St Michaël, Steyl

Datum:                          maandag 16 t/m vrijdag 20 augustus 2021

Tijd:                                start maandag 15:30 uur – einde vrijdag 13:30 uur

Begeleiding:                Ton Roumen - www.bezinnen.com

Aanmelden en info:  tonroumen@bezinnen.com of 06 307 101 36

Inclusief:                      Eén- of tweepersoonskamer op basis van volpension

Prijzen:                         € 499 (1-pers-kamer met douche/wc)

                                       € 465 (2-pers-kamer met douche/wc)

                                       € 439 (kamer met douche/wc op de gang)


 

MIDWEEKRETRAITE IN STILTE                  

 

Ogenschijnlijk is stilte nutteloos en verloren tijd. Vaak denken we dat we geen tijd mogen verliezen. Daarom zijn we de hele dag actief. Maar vaak zijn we té actief en is de balans tussen in- en ontspanning zoek. Hoe kan het rustiger worden in je leven? Dat kan door momenten van stilte in te lassen. Stilte is dus bepaald niet nutteloos. Ze is weldadig, helend zelfs.

 

In deze midweekretraite kun je alle druk, prikkels en onrust achter je laten door te verstillen. In de verstilling kun je loskomen van de dagelijkse stress en helderheid scheppen in datgene wat je verwart, waar je over twijfelt of waarnaar je op zoek bent. Verstilling helpt ook oude patronen los te laten, je geest rustig te laten worden en je hart mild. Je gaat ontdekken wie je werkelijk bent.

 

Tijdens deze retraite kom je in contact met stilte door veel te zwijgen. Het klooster, de plek waar deze retraite plaatsvindt, helpt daarbij omdat het al eeuwenlang een plaats is waar verstilling tot de vanzelfsprekende leefstijl behoort en alles meewerkt de blik naar binnen te richten.

 

De dagen beginnen met een dagopening, eenvoudige lichaamsoefeningen en een stille ochtendmeditatie. Na het ontbijt in stilte is er een bijeenkomst van ongeveer een uur, met een korte inleiding. Dan is er een meditatie en een reflectieopdracht. De rest van de dag bestaat uit stille meditaties, tijd voor jezelf, reflectie, dagboekaantekeningen, wandelen, rusten, lezen of gewoon niets doen. Er is ook de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek. In de avond ronden we de dag meditatief af.

 

Deze retraite vindt plaats in het prachtige, aan de Maas gelegen klooster Centrum St Michael in Steyl. Geniet ook van de kloostertuinen, de Maas en de heerlijke maaltijden. Of je kunt deelnemen aan de gebedsmomenten (in het Duits) van het klooster hangt af van de coronamaatregelen. De kerken zijn overdag wel toegankelijk voor gasten.

 

Plaats:                           Centrum St Michaël, Steyl

Datum:                          maandag 11 t/m vrijdag 15 oktober 2021

Tijd:                                start maandag 15:30 uur – einde vrijdag 13:30 uur

Begeleiding:                Ton Roumen - www.bezinnen.com

Aanmelden en info:  tonroumen@bezinnen.com of 06 307 101 36

Inclusief:                      Eén- of tweepersoonskamer op basis van volpension

Prijzen:                         € 499 (1-pers-kamer met douche/wc)

                                       € 465 (2-pers-kamer met douche/wc)

                                       € 439 (kamer met douche/wc op de gang)WEEKENDRETRAITE: LOSLATEN EN RUIMTE MAKEN      

 

In de herfst stagneert de groei en trekt het leven zich in de aarde terug. Alles werkt er in de natuur aan mee de blik naar binnen te richten. We hoeven de aarde nu niet actief te bewerken en kunnen verstillen en loslaten. Deze retraite sluit aan bij de wens oude patronen los te laten. Net als de blaadjes aan de bomen kun je datgene loslaten wat oud is en niet meer bij je past. Eenvoudige inzichten en meditatietechnieken helpen je daarbij. Zo ontstaat er ruimte voor het zetten van nieuwe stappen.

 

Deze weekendretraite bestaat uit zes groepsbijeenkomsten. In iedere bijeenkomst is er een begeleide meditatie. Daarnaast zijn er korte inleidingen op het thema en is er tijd voor reflectie en meditatieve beweging. De retraite is verstillend, dat wil zeggen niet helemaal in stilte. In de avonden ronden we de dag af en brengen deze tot rust.

 

Deze retraite biedt volop de kans te genieten van de sfeer van deze bijzondere plek: de kloostertuinen, de Maas en de heerlijke kloostermaaltijden. Er is genoeg tijd om te rusten, te wandelen en te lezen. Of je kunt deelnemen aan de gebedsmomenten (in het Duits) van het klooster hangt af van de coronamaatregelen. De kerken zijn overdag wel toegankelijk voor gasten.

 

Plaats:                         Centrum St Michaël, Steyl 

Datum:                        vrijdag 19 t/m zondag 21 november 2021

Tijd:                              aankomst 17 uur, vertrek 15 uur

Begeleiding:              Ton Roumen - www.bezinnen.com

Aanmelden en info: tonroumen@bezinnen.com  of 06 307 101 36

Inclusief:                     Eén- of tweepersoonskamer op basis van volpension

Prijzen:                        € 290 (1-pers-kamer met douche/wc)

                                       € 265  (2-pers-kamer met douche/wc)

                                       € 245  (kamer met douche/wc op de gang)